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The authority to restrict the weight limit of certain vehicles is regulated by Pennsylvania law (Title 
75, Section 4902a) and accompanying regulations (Title 67, Chapters 189 and 190) of the Pennsylvania 
Consolidated Statutes Title 75: Vehicles (Vehicle Code). 

While not every situation encountered when operating a weight-restricted vehicle on a public road 
can be covered, some common questions arise around compliance with the regulations. Along the way, 

PennDOT, the Pennsylvania State Police, 
motor carrier enforcement, and LTAP staff 
have helped to provide guidance on these 
questions. 

The following questions have been 
frequently asked and answered during LTAP 
training courses and technical assistance 
requests. 

Q: Our roads were posted in the past 
for a 10-ton weight-limit restriction, but 
we have no record of any studies being 
conducted. What do you suggest we do?

A: To ensure the weight restrictions are 
enforceable, you must have documentation 
establishing the restrictions. Contact 
your PennDOT Municipal Services 

representative to see if any records of the study exist. Otherwise, you will need to have an engineering and 
traffic study done to verify the weight restrictions.

Q: We have taken videos and photos of loaded vehicles that appear to be over the posted weight 
limit using our roads. What can we do with this information?

A: If you can identify the users, you should contact them and tell them that they are violating 
your postings and must obtain a permit to use the road. You may also share these documents with law 
enforcement agencies to show how overweight vehicles are using the road and violating your postings. If 
the vehicle has a USDOT number, it can be used to identify the motor carrier or business.

Q: How far can an over-posted-weight vehicle be required to travel to a weigh scale?
A: A police officer or qualified PennDOT employee may require that a vehicle or combination be 

driven to the nearest stationary scales if the scales are within two miles, according to Title 75, Section 
4981, “Weighing and measurement of vehicles.”

Q: May local police be used to weigh vehicles?
A: Yes, but they must have successfully passed the state’s training in the use of weighing equipment, 

as required by Vehicle Code (Title 75 P.C. 4981 (a)) and have obtained the proper certification. The 
Pennsylvania State Police Motor Carrier Enforcement Division can provide further details on the training. 

Q: If a contractor doing work on a road in an adjacent municipality must travel over a posted 
road in our municipality, may we require that the contractor obtain a bond?

A: The contractor would be exempt under the definition of local traffic. Section 189.2 exempts 
vehicles and combinations of governmental agencies and utilities or their contractors engaged in 
construction or maintenance on a posted highway or in a location that can be reached only via a posted 
highway. The exemption may be revoked if the posting authority (i.e., the municipality) concludes that 
the use of the equipment has caused damage to the roadway. However, you may want to discuss your 
concerns with the contractor. 
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If you have any questions, you can call LTAP at 1-800-FOR-LTAP for assistance.

Q: What happens when a hauler that is exempt from the 
permitting requirements and is considered local traffic causes 
damage to our roads? May the exemption be lifted?

A: Yes. Section 189.3(a) of the regulations states, “Over-posted-
weight local traffic may exceed posted weight limits unless the posting 
authority determines that an over-posted-weight vehicle or vehicles being 
driven to or from a particular destination or destinations are likely to 
damage the highway.”  

Q: If an operator of a tractor trailer takes his load home to 
depart the next day from his residence, is this considered local 
traffic?

A: Not necessarily. Residency on a posted highway does not fall 
under the definition of local traffic in Section 189.2. The convenience 
of taking the vehicle home is not considered an exemption for weight 
limits. In such cases, it is important to determine if this activity is going 
to cause damage to the highway.  

Q: Are over-posted-weight agricultural vehicles automatically 
exempt from permitting requirements on weight-restricted roads?

A: No, agricultural vehicles are not automatically exempt. Vehicle 
registration and vehicle permitting requirements are not related to 
weight restrictions. A vehicle that is exempt from registration may 
still need a permit to travel on a weight-restricted road. To require 
agricultural equipment to get a permit, the posting authority must 
conclude that the use of the equipment is likely to cause damage to the 
road.

Q: Are over-posted-weight logger vehicles exempt from 
permitting requirements on restricted roads?

A: Partially. The logger is not exempt where it is timbering, but it is 
exempt on roads leading to the sawmill. This exemption applies only to 
traffic traveling to and from a permanent forest product mill located on 
or reachable only through posted highways. 

Under Act 89 of 2013, local traffic status does not apply to traffic 
to and from sites where minerals, natural gas, and natural resources 
are developed, harvested, or extracted. However, traffic to and from a 
permanent forest product mill and a permanent coal reprocessing or 
preparation plant are considered local traffic and are therefore exempt.  

Q: A timber hauler told us that we must use a letter of local 
determination (LoLD) if it is hauling fewer than 700 loads per year. 
Is this true?

A: No. These letters were established under Act 89 for PennDOT’s 
use and do not apply to municipalities unless a special ordinance is 
adopted. In fact, municipalities are discouraged from using LoLDs. For 
more information, refer to PennDOT’s Publication 23, Chapter 15.

Q: Vehicles hauling sap from a maple sugaring operation use one 
of our gravel roads posted with weight restrictions. In the spring, we 
must place anti-skid on the road more frequently to help the trucks 
make it up the hill. Is this considered excess maintenance under the 
posting and bonding regulations?

A: Excess maintenance is defined in Title 67, Section 189.2, as 
“Maintenance or restoration or both (but not betterment) of a posted 
highway in excess of normal maintenance, caused by the use of over-
posted-weight vehicles.” Based on this definition, you would have to 
determine if the lack of traction is due to the vehicle being overweight 
for the road.

A Final Note:
Keep in mind that the purpose of placing weight restrictions on roads 

is not to finance road upgrades. However, financial responsibilities for 
repairs beyond routine maintenance belong to the over-posted-weight 
hauler. A posting and bonding program allows the industry to operate 
and prosper without burdening the municipality or the taxpayers. 

While most issues that arise about posting and bonding regulations 
can be answered, some questions fall into a gray area that requires further 
interpretation. As always, when in doubt, consult with your PennDOT 
Municipal Services representative and/or your PennDOT district’s 
Posting and Bonding coordinator. 

For further information, please refer to PennDOT Publication 
221, Posting and Bonding of Local Roads; PennDOT Publication 23, 
Maintenance Manual, Chapter 15, “Weight Restrictions on Highways 
(Posted Highways);” and LTAP Technical Sheet 195, “How to Post and 
Bond a Municipal Road.” 

Disclaimer:
The information contained in this tech sheet attempts to provide answers 

to some of the gray areas surrounding the posting and bonding of roads. 
The interpretations presented here are for general-use purposes. Legal issues 
involving posting and bonding should be reviewed by your solicitor.


